top of page
  • Obrázek autorapLanas

Robin S. Sharma: Mnich, který prodal své Ferrari

Do mailu mě od kamaráda dorazil tip na zajímavě vypadající knihu, namátkou jsem zalistoval a přikládám ochutnávky (Postupně ještě budu přidávat další výtažky z knihy, jakmile se do ní začtu...). Vypadá to vskutku na zajímavé čtení:

  • Jen tehdy, když se ti podaří doopravdy mít rád sám sebe, můžeš milovat ostatní. Jen tehdy, když otevřeš svoje vlastní srdce, můžeš se dotknout srdcí těch kolem tebe. Budeš-li stát nohama na zemi a cítit se naživu, máš daleko větší naději stát se lepším člověkem.

  • Jsem umělcem života — můj život je mé umělecké dílo. [Suzuki]

  • Sny velkých snílků nejenže docházejí naplnění, ale stávají se ještě většími. [Alfred lord Whitehead]

  • Jenže jsem přišel na to, že sebeovládání a soustavná péče o vlastní tělo, duši i mysl jsou základem při hledání svého vyššího já a k tomu, abychom mohli prožít život podle svých snů. Jak se můžeš postarat o jiné , pokud se neumíš postarat sám o sebe? Jak můžeš činit dobro , když se dobře necítíš? Nemůžu tě mít rád, pokud nemám rád sám sebe," dodal.

  • Neumíme ovládat počasí nebo dopravní zácpu, ani nálady lidí kolem nás — ale zcela určitě je v naší moci ovládat náš postoj k těmto událostem. Všichni se můžeme v kteroukoliv chvíli rozhodnout, co si budeme myslet. Tato schopnost je tím, co z nás dělá lidi. A je to jeden z největších pokladů moudrosti, které jsem si osvojil při svém pobytu na Východě, je zároveň i jeden z nejjednodušších.

  • Ať už tě v životě potká cokoliv, jen ty sám rozhodneš o tom, j ak na to budeš reagovat. Pokud si vytvoříš zvyk hledat pozitiva za všech okolností, tvůj život dostane nový rozměr. A tohle je jeden z nejdůležitějších zákonů přírody. Zní to docela prostě, ne?

  • Jsi-li inspirován něčím velkým, nějakým mimořádným úkolem, všechny tvoje myšlenky překročí vlastní stín, tvoje mysl přesáhne svá omezení, tvoje vědomí se rozvine do všech stran a ty se ocitneš v novém, kouzelném světě. Skryté síly, vlohy a nadání ožijí, objevíš svoje nové já, které je mnohem větší, než jsi kdy snil.

  • Tajemství štěstí je jednoduché: Najdi si to, co doopravdy rád děláš, a dej do toho veškerou svou energii. Ti nej šťastnější, nejzdravější a nejspokojenější lidé na světě j s ou ti, kteří si našli v životě svou vášeň a věnují se jí.

  • Říkat, že nemáš čas na povznesení vlastního života, je stejná pošetilost, jako bys prohlašoval, že jsi tak zaneprázdněn řízením auta, že nenajdeš čas zastavit a natankovat. Nakonec se tomu stejně nevyhneš.

  • Nesmíš dovolit, abys pro hodiny a kalendář zapomněl, že každý okamžik života je zázrak — a mystérium.

  • Toto cvičení je přes čtyři tisíce let staré a jmenuje se srdce růže: „Nepotřebuješ k tomu nic než čerstvou růži a tichý koutek. Nejlepší je samozřejmě být v přírodě, ale tichá místnost postačí. Soustřeď se na střed růže, její srdce. Yogi Raman mi řekl, že růže se podobá životu; má trny, ale pokud budeš věřit a následovat svoje sny, nakonec trny zmizí a zůstane jen nádhera květu. Všimni si j e j í barvy, struktury, podoby. Vychutnej si její vůni a nemysli na nic jiného než na tento kouzelný předmět, který máš před sebou. Nejprve se ti bude stávat, že tvou myslí budou proudit jiné myšlenky a rušit tě od pozorování srdce růže. Ale nenech se tím odradit, brzy se to zlepší, to je jen známka netrénované mysli. Prostě znovu zaměř svou pozornost na růži. Brzy se tvoje mysl otuží a stane se více disciplinovanou." A vracej se každý den, bez ohledu na to, jak budeš zaneprázdněný, ke svému srdci růže. Je to tvoje oáza, tvoje tiché útočiště, ostrov klidu a míru. Nikdy nezapomínej na to, že v tichu a klidu je síla.

  • Kultivuj svoje myšlení — vykvete ti pod rukama. Kvalita tvého života je určena kvalitou tvých myšlenek. Chyby neexistují - pouze lekce. Překážky považuj za příležitosti k osobnímu rozvoji a duchovnímu růstu.

  • Tajemství spokojenosti je jednoduché. Najdi si to, co děláš opravdu rád, a potom do toho dej veškerou svou energii. Jakmile se ti to podaří, tvůj život se zaplní hojností a všeho, po čem toužíš, dosáhneš snadno a lehce.

  • Důležité je nikdy nic nedělat j en proto, že musíš. Správný důvod je ten, dělat to proto, že chceš, a protože víš, že je to pro tebe dobré.

  • Jediný způsob k tomu, abys změnil svůj zítřek, je porozumět tomu, cos neudělal dobře dnes.

  • Štěstí je výsledkem dobrého úsudku, dobrý úsudek vychází ze zkušeností a zkušenosti j s ou výsledkem špatného úsudku. Jenže dělat stejné chyby pořád dokola, den za dnem, to je opravdu zlé. Je to příznakem nedostatku sebeuvědomění, což je vlastnost, která odlišuje nás, lidi, od zvířat.Zaseješ myšlenku a sklidíš čin.

  • Zaseješ čin a sklidíš návyk. Zaseješ návyk a sklidíš charakter. Zaseješ charakter a sklidíš vlastní osud.

  • Staré africké přísloví: ,Když spojíš pavučiny, můžeš spoutat lva.

  • Moudří lidé se dovedou učit z chyb, které udělali jiní . Jiní jsou přesvědčeni, že opravdu se poučí jen ze svých vlastních zkušeností. Tím však sami sebe vystavují zbytečné bolesti a utrpení.

  • Nejsme lidské bytosti s duchovními zážitky. Jsme duchovní bytosti, které prožívají zážitky lidské.

Knihu můžete zakoupit na knihy.hledajici.cz

74 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page