top of page
  • Obrázek autorapLanas

Paraziti: jednotlivé typy a ochrana proti nim


Přináším další článek na ožehavé a stále aktuální téma Paraziti. V článku jsou užitečné informace o jednotlivých typech parazitů a jejich nežádoucích účinků na člověka. Způsobů čištění je vždy více a ne vždy jsou zapotřebí drahé (a ne vždy učinné) preparáty a balíčky - nejdůležitější ze všeho je sám se rozhodnout a nepředávat zodpovědnost někomu či něčemu dalšímu. Naše tělo má úžasný léčebný mechanizmus - tak ho nepodceňujme... Je zajímavé, jak se historicky vyvinuly návyky a prostředky starající se o naší vnější hygienu. Kolik času, peněz a úsilí nás stojí vnější hygiena. A teď se zamyslete, kolik času, peněz a úsilí věnujete vnitřní hygieně, natož pak psychohygieně. I krátké zamyšlení Vám napoví, že je něco v nepořádku. Málokdo z nás totiž uvažuje o tom, jak pečovat o čistotu našeho vnitřního prostředí, o předpokladech nezanášení organismu různými balastními látkami a jedy. A nejedná se pouze o odpadní látky z potravin. Jako zdroj odpadů a jedů velmi zdatně konkuruje také metabolismus našich nechtěných souputovníčků – parazitů! „Co se týká četnosti, v této zemi se vyskytuje více parazitálních nákaz, nežli v Africe.“ - [1997 - Dr. Frank Nova, ředitel Parazitologické laboratoře Státního zdravotního ústavu USA].

Můžeme si namlouvat, že je u nás situace dramaticky lepší?!Parazité (neboli cizopasníci) jsou organismy, které žijí na úkor hostitele, jelikož se živí potravou, produkty metabolismu nebo přímo vlastními tkáněmi hostitele. Parazité se dělí na vnější (ektoparazity) a vnitřní (endoparazity). Odhaduje se, že zhruba 4/5 organismů vyskytujících se na naší Zemi se chovají jako parazit. V podstatě každý organismus má svého parazita a tím pádem i každý parazit živí celou řadu dalších parazitů. To je třeba si uvědomit při protiparazitální kůře, kdy při zahubení parazité uvolní do organismu celou armádu menších parazitů, které hostili a kteří se téměř vždy chovají vůči našemu organismu rovněž jako infekční, toxická nebo parazitální zátěž. Kromě velkých parazitů, jako jsou tasemnice (délka až 10 metrů), škrkavka (délka až 20 cm), svalovci, motolice, hlístice, měchovci, roupi, atd., kteří se přiživují nejen na přijímaných minerálech, ale i aminokyselinách, cukrech, mastných kyselinách, jakožto produktech našeho metabolismu, jsou na druhém konci spektra jednobuněční parazité a parazitické rostliny. Nejpočetnější jsou z živočišných (eukaryotických) různé ...monády, …zomy, nálevníci, výtrusovci, kokcidie, krvinkovky, z parazitických rostlin pak např. jednobuněčné řasy, ale i vyšší rostliny, jako kokotice, jmelí, dále pak jde o houby, plísně, kvasinky. Parazitické rostliny z nás většinou čerpají jenom vodu a minerály.



Bohužel se dosud otázce endoparazitů a zejména těch malých nevěnuje v oficiálních lékařských kruzích a především u praktických lékařů dostatečná pozornost, a to i přes fakt, že již Aeskulapova hůl jako „žezlo“ lékařského cechu není ve skutečnosti obtočená hadem, ale velmi protivným parazitem vlasovcem mízním, takže jsou historicky lékaři již od nepaměti s parazity konfrontováni a vědí/věděli o nich. A tak jsou mnozí z nás oběťmi "parazitální infekce", která se manifestuje téměř všemi myslitelnými zdravotními obrazy (zácpa, průjmy, větry, křeče břicha, nízký nebo naopak vysoký krevní tlak, dráždivý tračník, bolesti kloubů a svalů, anemie, celá plejáda alergií, nervozita, únava, oslabená imunita (osídlení parazity má VŽDY za následek oslabení imunity) a nebo autoimunitní onemocnění (!!!mnoho autoimunitních onemocnění jako mávnutí proutkem odezní po vyčištění organismu od parazitů!!!), tloustnutí, hubnutí, určité druhy zhoubných nádorů, dále ekzémy, astma, cukrovka, arytmie, zapáchající dech, embólie, atd.). Přitom lze tvrdit, že téměř každý z nás vyživuje alespoň jednoho parazita a běžné je, že jich v nás žijí stovky různých druhů. A to nejen ve střevech, svalech, krvi, lymfě, kůži, ale i srdci, mozku, očích, žlučových kamenech – prostě prakticky všude. Situace je o to horší, že


přítomnost parazitů v těle potvrdí diagnostické metody oficiální medicíny v ČR jen výjimečně, a tak se o pravdivosti diagnóz alternativních metod ujistíte až díky rychlému ústupu Vašich zdravotních prolémů.Různé výzkumy poukazují na fakt, že určitá onemocnění prakticky vždy provází výrazné osídlení organismu určitými parazity. Tak můžeme hovořit např. o motolicích, jejichž přítomnost je zjištěna prakticky u všech pacientů s rakovinou, HIV, Alzheimerem, Crohnovou chorobou, Kaposiho sarkomem, endometriózou, atd. Cukrovkáři velmi často hostí motolici ve slinivce, u rakovin jsou motolicí prolezlá játra, astma většinou provází motolice v plicích. Rozšířený roup dětský může stát za výtoky, záněty močového měchýře, ale i trombózami a embóliemi. Škrkavky kromě jiného nabourají minerální hospodářství a mohou stát za revmatoidní artritidou, pseudoepilepsií, depresemi, společně s háďátkem za ekzémy. Měchovci zase za žaludečními vředy, zvýšenými teplotami a možná i Crohnem, svalovci za různými cystami, bolestmi svalů a kloubů, měchožil pak za sklerózou multiplex, alzheimerem, Parkinsnem, chroinickou únavou, či krutými bolestmi hlavy, bičenky živící se červenými krvinkami, ale i spermiemi, rozvrací sliznice urogenitálního ústrojí, vyvolávají chronické záněty a při dlouhodobém působení zapříčiňují sterilitu mužů, záněty prostaty a nadvarlat, u žen pak výtoky a předčasné porody a obecně zvyšují citlivost na onemocnění HIV. Motolice zase "stojí" za jaterními problémy a problémy se slinivkou, a tak bychom mohli ještě dlouho pokračovat.Nejčastějším zdrojem infikování je neupravená voda, špatně omyté ovoce nebo zelenina a obecně potraviny (maso, salámy, šunka, klobásy, ryby, …), nakažení lidé, ale i zvířata, včetně těch domácích.Pejskové, kočičky, andulky, potkánci, želvičky, morčátka, králíčci, křečíci, fretky, osmáčci, činčilky, žabičky, rybičky,… Jsou krásní, dobří společníci dospělých, jsou významným výchovným prvkem pro naše děti a dílčí náhradou za ztrátu nejbližších našim dědouškům a babičkám. Prostě obohacují náš život mnoha zážitky, bohužel ale často i celou plejádou parazitů.Mezi nejčastější vnější parazity, kteří trápí naše domácí mazlíčky patří blechy a klíšťata. Protože oba tito parazité přenášejí množství chorob, je třeba před nimi naše mazlíčky účinně chránit. Další skupinou nepříjemných parazitů jsou vnitřní parazité, z nich nejčastější jsou tasemnice a škrkavky, ale také srdeční červi, kteří se z důvodu oteplování a cestování do středomoří začali v poslední době vyskytovat hojně i u nás.Domácí zvíře může být čistotné, jak chce, přesto si k němu vnitřní i vnější parazité cestu najdou. Parazité přežívají až 5 let v hlíně a ve výkalech, které vám kdykoliv mohou zůstat na podrážce a zanesete si je z procházky nebo cesty z práce přímo domů. Zvědaví mazlíčci se pak těmito parazity snadno nakazí. Rovněž pro malé děti, které si musí všechno dávat do pusinky a zkoumat, jak to chutná a zda je to k jídlu, jsou parazité nebezpečnou hrozbou.


Největší nebezpečí pro lidi hrozí od parazita Toxocara (škrkavka), jehož vajíčka se často dostanou např. i do pískovišť dětských hřišť nebo záhonků našich zahrádek. Larvální toxokaróza se projevuje bolestmi břicha, které jsou provázeny kašlem. Těžší formy této nemoci způsobují zvětšení jater, oční poruchy a někdy i krátkodobé ochrnutí končetin. Rozborem krve se zjistí i velké zmnožení bílých krvinek odborně nazývaných eozinofilů. S parazitem Toxocara se setkalo zhruba osmnáct procent veškeré populace v České republice, ale pouze asi desetina z nich onemocněla lehčí či těžší formou toxokarózy. Nákaza je způsobena tím, že člověk spolu s půdními substráty doslova sní i vajíčka parazita, z nichž se v lidském těle uvolní larvy. Ty potom putují lidskými orgány, jako jsou játra, plíce nebo mozek, a způsobují příznaky toxokarózy. Jiná parazitální nákaza je toxoplasmóza, jejíž původce vylučují nakažené kočky (nikoliv psi). Nákaza vzniká rovněž tím, že člověk pozře jedno vývojové stadium prvoka Toxoplasma gondii. Může se to stát nejen na zemi, ale například i při koupání ve stojatých vodách. Toxoplasmóza je zvláště nebezpečná pro ženy těsně před otěhotněním a v průběhu těhotenství. Může totiž dojít k přenosu nákazy na plod.Pravidelné odčervování všech domácích mazlíčků musí být samozřejmostí pro každého, kdo má aspoň minimální odpovědnost k němé tváři i k sobě. Odčervovací metody jsou účinné, dokáží však vyhubit pouze dospělce parazitů, a to pouze z žaludku a střev. I proto je odčervení 1x ročně téměř neúčinné. Ideální je, když jsou zároveň zbaveni parazitů všichni členové domácnosti, protože pak nehrozí nebezpečí vzájemné zpětné nákazy, pokud se ovšem po vyčištění nadále nedodržuje preventivní ochrana před opětovným osídlením, viz náš protiparazitální balíček. Pro naše mazlíčky doporučuji za předpokladu bezpečné, ekologické likvidace výkalů metodu odčervení, kdy se vyloučí celí parazité. Je to mnohem šetrnější vůči našemu mazlíčkovi, který je mnohem méně intoxikován, než v případě odumírání a rozkládání parazitů v jejich těle. Totéž platí pro lidi.Prakticky všichni parazité se chovají v našem organismu tak, aby byli neviditelní a nezjistitelní. I ti nejmenší parazité ve svém chování vykazují pozoruhodnou „inteligenci"! Dokonce i u velkých parazitů není mnohdy ani důkladné vyšetření stolice spolehlivé!Dr. Thomas J. Brooks v knize s názvem Základy lékařské parazitologie píše: „Tasemnice patří mezi nejstarší parazity lidského druhu. Faktem zůstává, že některé jejich druhy se natolik přizpůsobily životu v lidských střevech, že si hostitel (člověk) ani neuvědomuje jakou zátěž pro ně znamenají a nepozoruje žádné příznaky.“ Je nad rámec tohoto textu popisovat jednotlivé parazity, jejich životní cykly, cesty nákazy, hrozící onemocnění, jelikož je to poměrně rozsáhlá a komplikovaná problematika a důležitější, než její podrobná znalost, je povědomost o nezbytné ochraně a prevenci před nákazou a její průběžné nebo periodické praktikování. Přesto alespoň upozorním na několik důležitých aspektů a zajímavostí:


1)   V dnešním světě s rozvinutým obchodem s exotickými potravinami, stále populárnějším chováním exotických zvířat, turistickým ruchem a v neposlední řadě i změnou klimatických podmínek (šíření nových druhů bodavého hmyzu a stěhovavých ptáků) již můžeme konstatovat, že nejsme chráněni před žádnými parazity jiných klimatických pásem a jiných kontinentů. To je nebezpečné zejména z genealogických důvodů, kdy se náš imunitní systém, který je ovlivňován generačně, nemohl s příslušnými parazity dlouhodobě setkat a vytvořit si k nim příslušné antigeny a obranné mechanismy. [Fotografie: Licence: Volné dílo (public domain) Foto | James Gathany / CDC / Wikimedia Commons] 2)   Nezkušenost a neznalost našich lékařů týkající se exotických parazitů a zlehčování této problematiky jen nadále celou situaci zhoršuje. Místo důsledné protiparazitální kůry mnoho pacientů užívá zbytečně léky, neboť příznaky onemocnění a důsledků osídlení parazity lze jen velmi obtížně odlišit. Mnoho pacientů se rovněž stává v očích obvodních lékařů hypochondry, neboť běžně prováděná vyšetření jsou negativní. Jak dlouho byla přehlížena a bagatelizována lékařskými kruhy borelióza a dodnes vám většina obvodních lékařů suveréně prohlásí: „boreliózu nemáte" nebo „boreliózu jsme vyléčili", protože ji již vyšetření z krve neindikuje. Nedělejme stejnou chybu u parazitů! 3)   Inteligence parazitů a dosah jejich vlivu na naše chování je až zarážející. Využívají nejpokrokovější „stealth" vojenské technologie neviditelnosti, ovlivňováním chutí člověka si zajišťují dostatek výživy, ovlivňováním metabolismu člověka si pak upravují optimální životní podmínky. Někteří parazité vytvářejí dokonce i určité symbiotické vztahy s naším organismem, kdy ho účelově chrání před jiným onemocněním nebo jinými parazity, aby si pro sebe vytvořili optimální životní prostředí. Málokdo si dokáže představit, kolik negativních projevů, nálad, příznaků a onemocnění ty průměrné 2 kilogramy infektů a parazitů hostujících v našem těle dokáží napáchat.


4)   Používané antiparazitální chemické prostředky (anthelmintika) většinou úspěšně vyčistí střeva od oblých červů, nedokáží však vyčistit játra, srdce, plíce, mozek, apod. Navíc nechávají v těle nerovnováhu, při níž se rychle množí nepostižené druhy na úkor těch vybitých.Největší zátěží pro energetiku našeho organismu jsou parazité hostující v našem trávicím ústrojí. Kromě postupem věku snižující se efektivity našeho metabolismu, jsou parazité důvodem pro zvyšující se procento otylých lidí trpících podvýživou. O živiny ochuzený a o vylučované toxiny našich parazitů obohacený obsah střev je velkým a postupem doby narůstajícím problémem, který se zákonitě musí projevovat na našem zdravotním stavu a na kvalitě našeho života. Očistou střev prakticky vždy protiparazitární kůra začíná. Tito parazité jsou první na řadě. Teprve potom se účinek přenáší na játra, krev, lymfu, tkáně, mozek, oči, atd.Důležité je, že účinnost funkční protiparazitální kůry a její vliv na pocity člověka jsou tak silné, že hovoří samy za sebe a velmi rychle nás přesvědčí o pravdivosti uvedených informací a o potřebnosti zařadit protiparazitální hygienu do běžného života. Nástup průjmů, divné pocity v břiše a střevech, nezvykle páchnoucí stolice podivné konzistence jsou pravidelným průvodním jevem vylučování parazitů ze střev. Průjmy mají každý den jiný obraz a jejich snižující se intenzita a průvodní potíže svědčí o úspěšném procesu čištění organismu. Je jasné, že reakce klientů na užívání protiparazitální kůry je různá a závisí na množství a druhu parazitů, jimiž jsou osídleni: přechodně může bolet hlava, vysypat se vyrážka (nejčastější potíž), mohou nastat otoky, téměř vždy průjmy nebo naopak zácpy. Přesto je třeba neohroženě pokračovat v užívání protiparazitálního balíčku a již po měsíci většina klientů hlásí menší únavu (mnohdy je přechodný nárůst energie až euforický, dokud se mu organismus nepřizpůsobí), mizí kašel, zahlenění, menší se bolesti a celkově se lepší kondice, snižuje se potřeba spánku (přechodně mohou být až projevy nespavosti). Každý, kdo dlouhodobě trpí nějakým neduhem, by si měl (minimálně preventivně) prodělat alespoň 3 měsíce trvající protiparazitální kůru.Protiparazitální kůru by měla doprovázet slezinová kůra pro zvýšení imunity a pití vody "z kohoutku" tak, aby se tělo lépe dokázalo vypořádat s Herxheimerovou detoxikační reakcí na uvolňované bakterie, viry a látky po rozkládajících se tělech parazitů, jejichž množství může dočasně přesáhnout detoxikační (vylučovací) možnosti našeho organismu a projeví se výše uvedenými reakcemi. Po dokončení protiparazitální kůry by měla následovat ještě posilující a regenerační jaterní kůra.

Vzhledem k tomu, jakou důležitost celé problematice přisuzujeme, připravili jsme pro vás speciální protiparazitální balíček, včetně přípravků na posílení imunity a detoxikační schopnosti našeho organismu. zdroj [již nefunkční]: http://www.jukl.cz/ochrana-proti-parazitum/t-335/

290 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page