top of page
  • Obrázek autorapLanas

Orgánové hodiny



I vaše tělo má vlastní rytmus. Nemůžeme ho přitom vždy pochopit, dá se ale zodpovědným přístupem ovlivnit. Dokonce přitom hrají roli jisté hodiny, kdy své nálady a chování zvládáme lépe. Zdraví nám potom může zafungovat víc, než si uvědomujeme. Která období během dne i noci vyhovují dobře našim různým orgánům? A co pro ně v tu chvíli můžeme udělat správného?

Mezi 7. a 9. hodinou ranní: Žaludek

Náš žaludek jede poránu na plné obrátky. Tělo potřebuje hodně energie, takže tvrzení, že se nemáme nijak odbývat, je pravdivé. Člověk se ale nemusí posadit jen k jídlu, které patří vždy ke správné výživě. Důležité je, co nám opravdu chutná a jestli vše příjímáme v atmosféře pohody. Pojídat se dá výživná šunka, mléko, vejce, během dne pak máme hodně energie a nemusíme přehnaně obědvat. Nejlepší je jíst při harmonické hudbě a neposlouchat zprávy, tak nejlépe vychutnáme atmosféru svého domova a rodiny.

Mezi 9. a 11. hodinou dopoledne: Slinivka a slezina

Slinivka kontroluje cukr v naší krvi. V práci sice uklidníme hlad něčím sladkým, pak nám to ale přináší problémy. Hlavně děti by v tyto chvíle neměly pojídat cukrovinky a pít přeslazené limonády. To se potom projeví na jejich tloustnutí a neschopnosti soustředit se na učení. Dospělí sice můžou všechno zvládnout, někdy ale příliš podrážděně reagujeme na kritiku, hlavně na poradách nebo během řízení auta. Mít emoce pod kontrolou rovná se přijímat v tuto chvíli méně cukru, pak nebude trpět slinivka ani slezina.

Mezi 11. hodinou dopoledne a 13. hodinou odpoledne: Srdce

Okolo poledne vydáváme nejvíc energie. V době největšího výkonu naší nejspolehlivější pumpy bychom se tak měli vyhnout přetěžování svého organismu přehnanou pracovitostí, i jídlem. Vlastní hlad proto musíme utišit s potřebnou mírou, nepřehánět velikost porce a najít si po obědě čas na klidnou relaxaci, kdy všechno dobře zažijeme. Lidé, co nepracují fyzicky, by měli dávat v létě přednost ovoci nebo zeleninovému salátu. V zimě se zase hodí k masu ( které by mělo být lehké a málo solené ) zelí, brambory nebo boby.Mezi 13. a 15. hodinou odpoledne: Tenké střevoPo obědě býváme zpravidla na cestách, i během pracovní schůzky unavení. Chytří obyvatelé Středomoří si právě v tuto dobu užívají siestu a odpočívají. Vědí, že odvedená práce by nestála za nic. V tomto období je totiž tenké střevo nejvíce stresováno a díky naší nervozitě je ve své činnosti i nejednou blokováno. Uvolnění přináší šíthlejší postavu, právě se taky logicky navíc nevěnujeme sportu. Proto v tomto čase svůj pracovní výkon nepřehánějme a raději se snažme více práce udělat časově dříve, nebo až později.

Od 15. do 17. hodiny odpoledne: Močový měchýř

V tento čas bysme měli méně sedět na místě. Během konce obvyklé pracovní doby totiž tento orgán pracuje více. Má za úkol zbavovat nás různých jedů, které přináší prostředí, nebo chemických látek v potravinách a pití, co způsobují nemoci a vleklé choroby. V tuto dobu může být nejvhodnější, když kromě kávy popíjíme čaj z hluchavky a dalších bylin, vhodných pro čištění krve. Pokud v práci, i při sportu dodržujeme pitný režim, vytušíme, že v podobné okamžiky je důležité pít minerální vodu ve spojení s pojídáním vláknin.

Mezi 17. a 19. hodinou odpoledne: Ledviny

Orgán, který přečerpává a čistí naši krev vyvažuje látkovou výměnu těla. Takže ho v tyto hodiny držíme víc v teple. A pokud si přitom můžeme masírovat reflexní zóny na nohou, pro své ledviny uděláme skutečně mnoho. Akupunktura i akupresura, prováděná od profesionálů je tedy vhodná. Pokud nás bolí svaly, potvrdí se jenom fakt, že nám masáž prospívá a zřejmě jsme jí potřebovali. Před odchodem na gauč taky musíme být ochotni omezit pití tekutin, hlavně alkoholu. Příliš neprospívá ani mléko, dopřejme si ho spíš až poránu. Celý článek Zdroj: http://zitzdrave.blog.cz

4 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page