Období jara má skutečně ohromný potenciál pro detoxikaci organismu – nezaspěte tedy toto důležité období pro "úklid" našeho svatého chrámu a nechte se inspirovat informacemi v článku:
JARO – OBDOBÍ JATER A ŽLUČNÍKU: Co vykonáte dnes, odrazí se v následujícím celém roce
Podle 5 elementů se nacházíme právě v období „dřeva“ které je definováno rostoucí energií a probouzením, což následně vidíme i v přírodě. K tomuto elementu se pojí „zelená barva“, kyselá chuť, jinový orgán – játra, jangový orgán – žlučník, smyslový orgán – oči, tkáně -šlachy, emoce – zlost, zvuk -hlasitý. Když mají lidé v nepořádku játra jsou velmi rychle vznětliví a jejich zlost je doprovázena velmi hlasitým projevem. Velmi často mají problémy se zrakem, u kořene nosu hlubší vrásky střídající se s otoky. Taktéž jsou velmi vztahovační a podráždění. Nerovnováha jater není doprovázena pouze hněvem a zlostí, ale také extrémním projevem radostí a hlučným vyprávěním. Zdravým projevem elementu dřeva je: citlivost, vytrvalost, trpělivost a systematičnost. Nezdravým projevem je : hněv, podrážděnost, předpojatost, extrémní hlasitost při verbálním projevu a pod. Játra se v tomto období nejlépe regenerují a uvolňují potravinami zelené barvy. Zelené listy špenátu, mangoldu, salátů, kapusty a probouzejících se divokých listů. Taktéž je dobré dbát na velmi kvalitní oleje a nejlépe pro játra uděláte, když velmi omezíte příjem tuků v jakékoliv podobě. Jako první věc- vyřadit maso a živočišné tuky. Tradice masopustu má velmi hluboký smysl. Jak můžeme zjistit kondici jater a žlučníku? zuby: k játrům a žlučníku se váží špičákyoči: pravé oko souvisí se stavem jater a žlučníkustav kůže u kořene nosu: naběhlá místa která pak následně tvoří hluboké svislé vrásky (bolest jater), šupinky, červené podráždění a pod.Zadní část hlavy (temeno a kousek dolů dozadu)-pánové zde mají často lysinku (ale dnes již tento úkaz patří i starším ženám)Hnědé až šedohnědé fleky (pigmentové stařecké skvrny) – často se více zdůrazňují v letním obdobíŽlutavé zabarvení kolem očí včetně očního bělma ukazují na stagnaci jaterBradavice souvisejí s přebytky tuků , bílkovin a cukrů (především tepelně zpracovanými) a to vše koresponduje se schopností jater si s těmito přebytky poradit.Oteklá horní víčka – přetížení jater a žlučníků, taktéž ledvin, střev a sleziny, reprodukčních orgánů a hormonálních funkcí.Šedivění vlasů 10. Vpadlé tváře…hlavně pravá tvář 11. Svislé rýhy na nehtech 12. Problémy se spánkem mezi 1-3 hodinou 13. Kyčelní problémy 14. Zažloutlá, zašedlá, povadlá pleť. A mnoho dalších jemných vztahů s částmi našeho těla. Další z diagnostických pomocí je to, že byste měli jednoduše a bez bolesti zasunout prsty pod pravé žebro. Pokud je místo bolestivé, nebo není prostor na zasunutí prstů, jsou játra zvětšená a to většinou z nahromadění odpadů. Játra souvisí s tím, jak dokážeme milovat, být tolerantní, jak umíme komunikovat s okolím. Příčinou onemocnění jater je přílišná expanze, příliš mnoho jídla, problémy při hodnocení,… Žlučník vyjadřuje naši spokojenost, jak často se rozčilujeme či užíráme uvnitř sebe. Příčinou onemocnění žlučníku je nespokojenost a vztek. Potraviny které škodí játrům Podle mé poslední zkušenosti z posledních pár let jsou to v podstatě všechny vařené potraviny. Má játra se uvolnila a zregenerovala teprve po přechodu na živou stravu. Jakákoliv další menší konzumace vařené zdravé stravy způsobila zatížení jater které se projevilo suchou pokožkou v jaterní oblasti u kořene nosu, citlivost očí na sluneční světlo a tendenci krčit obočí, a další jemné náznaky, které nemáte šanci pozorovat, dokud na nějaký čas svým játrům a žlučníku neulevíte. Vyjmenuji tedy nejdříve nejškodlivější potraviny v rámci běžné stravy: alkohol včetně vína a piva, fast food, GMO potraviny (komerční oleje, přídavné látky, jogurtové bakterie, obiloviny apod.), jednoduchý bílý cukr a kukuřičný sirup, chemická aditiva v potravinách, MSG (glutamát sodný), umělá sladidla, maso a živočišné tuky, pasterované mléčné výrobky, komerční rostlinné tuky a margaríny, mnoho pečeného pečiva a sladkých buchet, grilované maso, dlouze vařená zelenina typu mrkve a dýní, bílá mouka a výrobky z ní, veškeré polotovary a suchá jídla, LÉKY, atd… V rámci syrové stravy je to velké množství koncentrovaných rostlinných olejů, mnoho oříšků, které nebyly dlouze máčeny, nebo nejsou doopravdy zpracovány při velmi nízké teplotě (všechny loupané ořechy včetně těch v BIO kvalitě), velké množství semínek. I v rámci syrové stravy je nutné být střídmý, co se týká olejů a tuků a raději je nahradit větším množstvím tmavě zelených listů. Pro informaci uvedu příznaky cirhózy jater v počátečním stádiu: Únava, nadýmání a zácpa, snížená chuť na sex, přerušení menstruačního cyklu, výrazné hubnutí, … JÁTRA patří mezi nejdůležitější orgány našeho těla. Zpracovávají živiny a skladují je, tvoří bílkoviny a další složky krve, odstraňují jedovaté látky a léčiva, hrají významnou roli při trávení- produkují trávicí tekutiny. Jsou ústřednou metabolických pochodů a největší žlázou těla. Vytváří velkou část tělesné lymfy. JAK PODPOŘIT RENERACI JATER A ŽLUČNÍKU KLYSTÝR Jeden z nejdůležitějších bodů očisty je vyčištění střev. Pokud nevyčistíte střeva, nemají se kam játra vyprázdnit. Tlusté střevo je osázené mnoha akupunkturními body a jejich očištění má za následek obnovu toku energie do všech orgánů, včetně střev a žlučníku. To je jeden z důvodů, proč má klystýr tak významný vliv na krásu a čistotu pleti. A právě akupunkturní body pro játra a žlučník se nachází v jednom ze dvou ohybů tlustého střeva a jak víme, tyto ohyby bývají nejvíce zanešené a plné stagnující, hnijící hmoty. Viz. Obrázek z knihy od Dr. Normana Wolkera:Tlusté střevo bez zácpy:http://vitarian.cz/ebooks/walker-tluste_strevo_bez_zacpy.pdf PŮST Nejlepší a nejrychlejší způsob jak celé tělo, včetně jater a žlučníku. Začněte krátkými půsty 1-3 dny. Pijte pouze čistou vodu ( a pouze když cítíte potřebu, není žádoucí se nutit do pití a přepíjet se) a první den si udělejte klystýr, který odstraní odpady ze střev. ENERGETICKÁ CVIČENÍ V tuto chvíli nemám na mysli „sport“, který zanešené tělo ještě více zatěžuje a nepodporuje opravdovou cirkulaci energetických toků v těle. Mnohým lidem dokonce sport urychluje stárnutí a předčasné úmrtí. Energetickým cvičením myslím yógu, chi kung, thai chi, a další. Nejlepším, ve srovnání s těmito, je falun-gong. Při něm doopravdy a velmi rychle dochází k regeneraci a omlazení všech orgánů a jak píše v své knize mistr a tvůrce tohoto cvičení Li Hongzhi – „pokožka se zjemní, dostane narůžovělou barvu a září zdravím. Starším lidem ubudou a dokonce vymizí všechny vrásky, což je běžným jevem. Ženám se obnoví menstruační cyklus, ale krvácení nebude tak silné. Všichni se cítí plni energie…“ ZELENÉ SMOOTHIES KAŽDÝ DEN Další z nejdokonalejších způsobů, jak jednoduše a s chutí konzumovat divoké bylinky. Smoothies je mixované ovoce asi 50% a zelené listy 50% (špenát, kapusta = kel po slovensky, mangold, saláty, listy pampelišek, kopřiv, ptačince, jetele, atd.) + voda pro konzistenci koktejlu. Velmi účinný způsob, jak urychlit pohyb střev a vyprazdňování a současně s tím regenerovat játra a žlučník. ORGANICKÉ POTRAVINY BEZ PESTICIDŮ A CHEMIKÁLIÍ Komerční potraviny, zelenina a ovoce obsahují velké množství pesticidů a chemikálií pro konzervaci a vylepšení chutí. Toto vše nesmírným způsobem zatěžuje játra a v žádné lidské historii nebyly potraviny tak zničeny a napumpovány chemií, která nemá v lidském těle co pohledávat, jako v dnešní době. Už i malým novorozencům kolují v krvi pesticidy. ORGANICKÁ JABLKA Mají vysoký obsah pektinu, který dokáže navázat těžké kovy a toxiny ze zažívacího traktu, chrání játra. AVOKÁDO Poskytuje glutathion, který očišťuje od toxinů a silně alkalizuje, narozdíl od většiny jiných rostlinných tuků. V tomto bodě sdělím svou poslední zkušenost, která se odvíjí od chutí mého těla. Posledních pár týdnů nejčastěji jím trojkombinaci: řapíkatý celer, jablka, avokádo- to vše v jednom jídel (řapíkatý celer obsahuje velké množstcví vápníku, který alkalizuje krev). Velmi mi chutná tato harmonie. Důvod těchto chutí jsme pochopila při psaní tohoto článku. A když se každý den zeptám svého těla, na co máš chuť? První odpověď je na jablíčka, avokáda a řapíkatý celer, druhá odpověď je na nějaké zelené smoothies. VODA SE ŠŤÁVOU Z ČERSTVÉHO CITRONU Alkalizuje krev a detoxikuje- pijte nejlépe po ránu před snídaní. LISTOVÁ ZELENINA Podporuje produkci žluči, čist krev s detoxikuje…zároveň dokonale vyživuje tělo, obsahuje mnoho antioxidantů a pod. BYLINKY NA JÁTRA A ŽLUČNÍK Ostropestřec mariánský Je jednou z nejlepších bylinek na játra, která dokonale léčí cirhózu jater, hepatitidu a jiné jaterní nemoci. Taktéž silně detoxikuje a bojuje proti oxidačnímu stresu. Obsahuje silymarin, antioxidanty, anti-fibrotikum a blokátory toxinů. Doporučují se semena – nejlépe rozkousat a sníst, taktéž se používají listy a to hlavně v rámci syrové stravy – buď odšťavnit, nebo jako součást smoothies. Ostropestřec si již teď můžete vysadit na zahradu- stačí rozhodit semínka a během pozdního jara už můžete mixovat listy do svých smoothies. Pampeliška Další významná bylinky pro podporu jater a žlučníku. Stimuluje trávení a játra, aby produkovaly více žluči. Tento proces čistí játra i žlučník. Pampeliška má schopnost regulovat cholesterol, revmatismus, oxidační stres který přispívá k arterioskleróze a je močopudná. Pampeliška nejenomže předchází jaterním nemocem, ale také podporuje zdraví srdce. Léčivý je kořen, nať, listy, květ. Pro použití v rámci syrové stravy stačí pouze list a květ. KVĚT PAMPELIŠKY je největším zdrojem lecitinu na světě, který má velmi významný vliv na zdraví jater. Je to kompletní potravina se všemi osmi esenciálními aminokyselinami, které tvoří bílkoviny. LECITIN snižuje cholesterol a krevní tlak, podporuje na paměť a klouby, urychluje regeneraci, zlepšuje využitelnost proteinů (bílkovin). Lecitin je fosfolipidem. Snižuj toxický účinek alkoholu na játra, působí proti opilosti, dlouhodobé užíváni lecitinu omezuje vypadávání VLASŮ, podporuji imunitu a hubnutí. Taktéž předchází srdečním nebo mozkovým příhodám. Je potravou pro mozek, protože ovlivňuje funkce nervového systému. Čistí cévy, zlepšuje stav pokožku, léčí akné, brání ekzémům, působí proti celulitidě, zmírňuje bolest kloubů, čistí cévy,detoxikuje JÁTRA, urychluje regeneraci po tréninku či fyzickém výkonu, snižuje cukrovku, rozpouští ledvinové kameny, zabraňuje rakovině, léčí hypoglykémii, podporuje imunitu, … Vedle toho, co umí pouhá PAMPELIŠKA , snad už není zapotřebí cokoliv dalšího dodávat. Věřím, že po těchto informacích letos přibude mnoho zahrad, kde se bude v bezpečí natřásat se svými zlatými hlavičkami. Jako další příznak „nemocných jater“ bychom mohli přidat zlost proti plevelům a jejich likvidaci! Nemocní lidé si ničí ten nejdokonalejší lék , který se jim nabízí zcela zdarma. Na to by se kromě nemoci jater hodila i jiná diagnóza. Lopuch Působí proti poruchám trávení, posiluje játra, podporuje imunitu. Pro léčivé účinky se používá pouze kořen, ale lidé živící se syrovou stravou používají spíše listy, které mixují do smoothies. Kurkuma Snižuje záněty a zmírňuje symptomy cirhózy. Kopřiva Není sice přímo působící na játra, ale svým složením vypuzuje parazity. A parazité nejvíce v těle milují játra…jsou pro ně nejdokonalejším domovem. A právě většina problémů s játry souvisí se zamořením parazity! Nejúčinnější je kopřivu čerstvou mixovat do smoothies nebo přidávat do salátů. (Pro zdraví jater je také dobré projít protiparazitickou kůrou). Šťovík Svou přirozeně kyselou chutí velmi dobře stimuluje játra. Skořice Snižuje hladinu glukózy a fruktózy (důležité při konzumaci tepelně upraveného ovoce a cukrovinek) a tím zpomaluje rozvoj jaterních onemocnění. Taktéž redukuje kandidu. Fenykl Žvýkání jeho semen po jídle upravuje trávení a pomáhá chránit játra. Rozmarýn Zlepšuje funkce jater, léčí záněty a detoxikuje. Ptačinec (žabinec) Stimuluje produkci žluči čímž podporuje zdraví jater a žlučníku, chrání před toxiny, podporuje trávení a vylučování, zvyšuje chuť na sex, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje zrak, pleť, nehty a vlasy, je antibakteriální a antifungicidní, zlepšuje metabolismus cukrů tuků a bílkovin (tím chrání játra), zabraňuje stárnutí,… Bříza Stimuluje funkce jater, zlepšuje stav pankreatu a velmi silně detoxikuje.Nejlépe k tomu slouží čerstvé, mladé listy břízy, které umixujeme do smoothies. Dále podporuje ledviny, růst vlasů, vyrovnává krevní tlak, pozitivně ovlivňuje rovnováhu tekutin v těle, omlazuje, působí proti odvápnění kostí, léčí dnu,žloutenku, žaludeční a kožní problémy, záněty šlach, revmatismus, působí proti otokům, obsahuje mnoho flavonoidů, minerálů a je přírodním antidepresivem, má antibakteriální a protiplísňové účinky (ničí parazity). Zázvor Má velmi pozitivní účinky na zažívací trakt (včetně jater a žlučníku), redukuje pálení žáhy, nadýmání či plynatost,působí protizánětlivě, snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, má zahřívací efekt, je přírodní afrodiziakum, podporuje imunitu, pomáhá proti bolestem hlavy, při průjmech a infekcích horních cest dýchacích, ničí kandidu a má protiparazitické a protirakovinné účinky, podporuje snižování váhy. Použijte čerstvý, buď vymačkaný do sklenice s vodou, nebo kousek rozmixovat jako součást smoothies. KVALITNÍ ROSTLINNÉ OLEJE Avokádo, syrový kokosový tuk, syrový konopný olej, olej z ostropestřce mariánského, olej z černého kmínu, syrový lněný olej…vše v nejlepší BIO kvalitě za studena lisované. Tyto oleje chrání játra a před žlučovými kameny. Všechny tepelně upravené oleje jsou velkou zátěží pro játra a žlučník, jelikož tepelnou úpravou mění svou strukturu na toxickou. Nejstabilnější olej pro tepelnou úpravu je kokosový tuk. Autor: Marie špačková www.jajsem.com Zdroj pro diagnostiku z obličeje: Orientální diagnostika: Michio Kushi Ostatní zdroje: Mé články z těchto stránek + osobní, léta sbírané poznámky a zkušenosti. Tento článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.jajsem.com a všemi dalšími uvedenými zdroji, včetně celé této poznámky.
Comments